PRAKTIKUM podjetnosti in inoviranja - simulacije

29. 1. 2024, 9.00 - 16.00

Tri konkretne in zelo poučne simulacije, po katerih udeleženci spremenite poglede na kreiranje novih izdelkov in storitev.

Prebrati vse o avtu in o cestno prometnih predpisih je koristno, a pravo učenje se začne, ko dejansko vozimo. Učenje je najbolj učinkovito v varnem okolju, ki nam ga omogoči inštruktor. Delanje napak med učenjem ni usodno in nam pomaga razumeti, česa ne smemo početi v resničnem svetu.

V poslovnem svetu velja enako načelo. Na voljo so nam simulacije za razvoj novih izdelkov in storitev po vitkih metodah, ki omogočajo intenzivno praktično učenje. 'Vitko' tukaj pomeni minimaliziranje nepotrebnih korakov in procesov oziroma minimalno balasta.

Ključne simulacije vitkega inoviranja bomo izvedli v naslednjem vrstnem redu:

 • Design Thinking - izboljšanje uporabniške izkušnje s konkretnim testiranjem idejnih prototipov.
 • Playing Lean - postopna izgradnja zmagovalnega produkta za konkretne potrebe strank v zelo konkurenčnem okolju.
 • Retrospektiva - pospeševanje ekipnega učenja ob primerno hitrem iteriranju procesov dela = dvig zmogljivosti in odpornosti ekipe.


Vsako simulacijo začnemo s kratko predstavitvijo teme in zaključimo s pregledom lekcij, prejetih tekom simulacije.

Praktikum začnemo ob 9.00 in zaključimo ob 16.00. Vmes so manjši in en večji odmor za kosilo, ki je organizirano v sklopu programa. 

Praktikum vitkih načinov dela bo potekal v skupini 12+- udeležencev. Izvajamo ga izključno v živo.

Doslej smo izvedli že več kot 20 ponovitev te delavnice.

 

Program delavnice

8.30 - 9.00: Prihod in jutranja kava
9.00 - 10.00: Umestitev simulacij Praktikuma v logiko vitkega inoviranja

Sprememba miselnosti in nadgradnja inovacijskih spretnosti.
Sistematičnost/zmogljivost inoviranja in inovacijska kultura. 
Kreativna inteligenca/samozavest.
 

10.10 - 12.00: Simulacija Design Thinking pristopa

Z Design Thinking pristopom lahko bistveno izboljšamo način, na katerega ekipa začne nov projekt/idejo ali izboljša obstoječe storitve in rešitve, tako notranje kot zunanje. Design Thinking v praksi pomeni # ambicijo po izboljšavi, # osredotočanje na uporabnika, # kreiranje številnih alternativ in # preverjanje rešitev s prototipi neposredno pri uporabnikih. Rezultat Design Thinking pristopa so izdelki in storitve z večjo vrednostjo za uporabnike in samo podjetje. Mantra Design Thinking pristopa je “Narediti, ne le o tem razmišljati, govoriti in pisati!”. Tako je zasnovana tudi sama simulacija.

Design thinking ni oblikovanje izgeda, niti ni (zgolj) razmišljanje. Je resno delo.

Cilji simulacije: 
 • Razumeti vlogo in pomen Design Thinkinga v praksi.
 • Izkusiti Design Thinking pristop v konkretni osebni poslovni situaciji.
 • Prepoznati moč divergentnega in konvergentnega razmišljanja, vključujoče in odprte miselnosti.
 • Izdelati refleksijo uporabe Design Thinking pristopa za sebe in lasten tim.

 

13.00 - 14.50: Simulacija Playing Lean

V le dobri uri igranja poslovne igre Playing Lean z veliko a-ha trenutki in zasuki, se boste naučili učinkovitega pristopa k postopnemu razvoju novega produkta na konkretnem in zelo konkurenčnem trgu. Playing Lean je Monopoliju podobna družabna igra, v kateri ste igralci prisiljeni sprejemati zahtevne odločitve, ne da bi ob tem tvegali svoje življenjske prihranke ali prihodnost delovnih mest. Lekcije iz simulacije vam bodo prihranile veliko nepotrebnih napak oziroma časa, denarja in stresa v realnem življenju.

Igra je zasnovana tekmovalno (med ekipami) in hkrati sodelovalno (znotraj ekipe). V približno 20 poslovnih ciklih bo zmagala le ena od štirih ekip. Simulaciji bo sledil pogovor o izvedenih taktikah, doživetih napakah, sreči in pomenu učenja. Vsak udeleženec bo izkušnje zagotovo lahko prenesel na svojo realno delovno situacijo.

Kaj boste pridobili s to simulacijo?
 • Izkusili boste dinamiko hitrega "startup" osvajanja segmentov strank v zelo negotovi konkurenčni situaciji in ob močno omejenih virih.
 • Izkušnje vas bodo zelo verjetno napeljale na spremembe načina razvoja vaših novih izdelkov, storitev in internih procesov.
 • Spoznali boste izjemen pomen zgodnjega eksperimetiranja.
   


15.10 - 16.00: Retrospektive

Ključna metrika v inovacijskih/podjetniških procesih je hitrost odkrivanja in dostavljanja vrednosti za deležnike. Če ocenjujemo, da je hitrost premajhna, potrebujemo spremembe v načinu dela, ki nas bodo pospešile.

Najbolj uporabne in učinkovite so različne tehnike retrospektiv, ki jih timi izvajajo s primernimi frekvencami. Na delavnici bomo podrobneje pokomentirali tri bolj uporabne tehnike Start-Stop-Continue, Weekly Lessons Learned Report in Pohvalnice. Izbrano simulacijo bomo izvedli v manjših timih na temo vpeljevanja vitkih praks v delo lastnih timov.

S simulacijo bomo razkrili naslednje dimenzije dobrega timskega dela:
 • pomen zaupanja znotraj ekipe - psihološka varnost,
 • sprejemanje odločitev za boljše delovanje time brez nadzora zunanjih menedžerjev - samoorganiziranje,
 • doživljanje in obvladovanje časovnih pritiskov,
 • nedokončnost/iterativnost najboljših rešitev.

 

Na ta posebni Praktikum vitkih praks ste vabljeni:
 • celotni timi ali vsaj vodje razvoja ali prenove izdelkov, storitev ali (internih) procesov, da spoznate in izkusite vitke prakse,
 • skrbniki inovacijskih procesov v večjih organizacijah, da boste bolje razumeli, usmerjali in preverjali delo na področju inoviranja,
 • vodje udejanjanja trajnostnih strategij in digitalizacije, da boste lažje in hitreje prišli od besed k dejanjem,
 • interni podjetniki in inovatorji, da pridobite na hitrosti učinkov svojega dela,
 • člani projektne pisarne, da spoznate pristope k projektom v VUCA svetu,
 • mentorji in coachi, ki se trudite pomagat ekipam doseči večjo učinkovitost in zadovoljstvo pri delu ...

Po delavnici boste med drugim dobili posebno delovno gradivo z navedbami virov za samostojen dodaten študij, fotografije vsebin, ki jo bomo ustvarili na sami delavnici, in (nenazadnje) odlično priložnost za druženje s podjetnimi kolegi.
 

Izvajalci (in/ali):

Lojze Bertoncelj,
svetovalec, moderator in mentor korporativnega inoviranja ter vitkihin agilnih metod razvoja novih poslovnih priložnosti/idej. Partner v družbi CorpoHub.

Vlado Begović,
poznavalec in praktik vitkih in agilnih pristopov. Moderator, trener pitchanja, povezovalec, komunikator. Scrum Product Owner

Enej Gradišek,
promotor in praktik Design Sprint in Design Thinking pristopov, pospeševalec poslovnih modelov, strategij, procesov in transformacij. Certificiran ScrumMaster® in Design Sprint facilitator.
 

Termini in lokacije izvedbe:

Ponedeljek, 29. januar 2024, 9.00 - 16.00.
Delavnica bo potekala na lokaciji GZS, Dimičeva 13, Ljubljana.
Za večje inovacijske in razvojne ekipe lahko delavnico izvedeno na lokaciji vašega podjetja.

 

Kotizacija in prijava:

Cena udeležbe na delavnici znaša 240 EUR + DDV. To je cena za zgodnje prijave (Mega Early Bird), ki velja do 6. decembra 2023.

Za vsako dodatno udeležbo iz vaše organizacije na kateri koli delavnici ali konferenci nudimo 2 % popust za vse udeležbe iz vaše organizacije. Skupni popust lahko znaša od 4 % do največ 20 %.

Primer: Udeležba na delavnici Praktikum in na eni konferenci (skupaj dve udeležbi) zagotavlja 4 % popust za vsako udeležbo.
Drug primer: Če se dva udeleženca prijavita na delavnico Praktikum, eden na delavnico Avtonomno inoviranje, eden na delavnico Ustvarjanje zavzetih inovacijskih timov in eden na konferenco, to pomeni skupaj pet udeležb, kar prinaša 10 % popust za vsako udeležbo.

NASVET:

 • Za najboljšo izkušnjo priporočamo ekipno udeležbo, pri čemer si udeleženci med seboj razdelijo dogodke tedna. Cene so enake za vse dni.
 • Po zaključku tedna priporočamo organizacijo internega srečanja, na katerem si izmenjate pridobljena znanja, nove izkušnje, kontakte in priložnosti.
 • V primeru skupne prijave na deset dogodkov vam nudimo najvišji možni popust v višini 20 % za vsako posamezno udeležbo. To pomeni, da je cena na osebo za posamezen dogodek samo 192 EUR.
 • Ekipno prijavo lahko oddate že danes. Podatke o posameznih udeležencih in izbranih dogodkih nam lahko pošljete kasneje preko e-pošte, in sicer najkasneje do srede, 24. januarja 2024.

 


Zadnji dan za prijavo/odjavo je sreda, 24. januar 2023, do konca dneva. 

....

ZAKAJ se dogodkov udeležiti s širšo ekipo?

MBI - Mojstrstvo vitkega inoviranja 

Kar je MBA (Mastery of Business Administration) za redno poslovanje, to je MBI (Mastery of Business Innovation) za inoviranje.

THE INNOVATOR’S HANDBOOK 2022

Brezplačen izvod "najboljšega in najnovejšega znanja na področju korporativnega inoviranja".

MEGA Early bird

Prijave po najnižji, MEGA EARLY BIRD ceni, ki znaša 240 EUR na udeležbo, so odprte do 6. decembra.
Po tem datumu objavimo višje EARLY BIRD cene, ki bodo veljale do vključno 8. januarja 2024.

STRATEGI, UPRAVLJALCI IN IZVAJALCI
VSEH VRST INOVACIJSKIH in RAZVOJNIH PROCESOV: 

- upravljalci inoviranja, CINO-ti
- vodje poslovnega razvoja in strategij, digitalizacije,
- strokovnjaki za raziskave in razvoj izdelkov,
- predstavniki korporativnega investiranja,
- vodje razvoja kadrov in organizacijskih sprememb,
- podjetniki in inovatorji ...

 

Razdelite si konferenci in delavnice, katerih se boste udeležili.
Vsak se ne potrebuje udeležit čisto vseh dni, lahko pa se.
Pridete lahko tudi na samo en dogodek.

ZAKAJ PRIPOROČAMO EKIPNO UDELEŽBO? ZATO, KER SO INOVIRANJE, RAZVOJ IN ŠE MARSIKAJ DRUGEGA EKIPNI ŠPORT.

Organizirajte si udeležbo na različnih dnevih, izkoristite timski popust in na široko zajemite nova znanja in praktične izkušnje. Po zaključku dogodkov si vzemite čas za skupno refleksijo z ekipo ter oblikujte akcijski načrt za prvi kvartal, prvo polovico leta in celo leto 2024. Za prijavo ekipe lahko uporabite uradno prijavnico ali pa nam pošljete e-pošto z imeni udeležencev za posamezne dni. Veselimo se vaše udeležbe.

 

Z EKIPNO UDELEŽBO PRIDOBITE VSE DO 20 % EKIPNEGA POPUSTA!

O CorpoHub-u

Večino svojega časa namenimo za izvajanje prilagojenih internih delavnic za notranje ekipe organizacij. Specializirani smo za izboljšanje vodenja in upravljanja, treniranje ekip za bolj agilno delo, povečanje učinkovitosti in sodelovanje ter upravljanje procesov vitkega in agilnega inoviranja. Poleg tega organiziramo večje konference, kot so Agile Slovenia, Agilionar in Lean Slovenia (Teden vitkega inoviranja) ter javne delavnice.

O InnoLumnih

InnoLumni je skupnost praktikov inoviranja v velikih organizacijah. Na rednih tematsko obarvanih srečanjih si delimo najboljše prakse, izkušnje in znanje ter zgodbe o neuspehih in uspehih pri upravljanju inoviranja. Srečanja so brezplačna, približno enkrat mesečno.

 

 

CorpoHubov novičnik

Vsak drugi teden prejmite sveže vsebine, nasvete in informacije s področja vitkega in agilnega dela in vodenja ter vitkega inoviranja. Bodite tekoče obveščeni o prihajajočih meetupih, delavnicah in konfrerncah.
Prijavite se ne CorpoHub Novičnik.
 

Ideje in vpašanja?

Pišite nam na hello@corpohub.com

Copyright © 2022 CorpoHub

50 EUR nižje MEGA EARLY BIRD cene le do 6. decembra.

+ Do 20 % ekipnega popusta. 

Dobrodošli.