Vodnik po Tednu vitkega inoviranja

Predstavljajte si dobro obloženo mizo. Veliko si lahko naložite na krožnike. A se hkrati zavedate, da bi bilo na krožnike dobro naložiti le toliko, kolikor ste zmožni konzumirati, sprejeti vase.

 

Podobno je s Tednom vitkega inoviranja. Veliko je dobre vsebine. Nekaj predstavljenih sestavin verjetno vidite prvič. Vprašajte se, ste “ziheraš” ali “raziskovalec”? V vsakem primeru potrebujete skrbno izbrati teme, ki ste jih pripravljeni in zmožni konzumirati, to je uporabiti pri svojem delu oz. delu svojega tima. 

Tedna vitkega inoviranja lahko razložimo tudi s spodnjo sliko.

Inoviranje je proces, je aktivnost, ki neko idejo (invencijo) pripelje do realizacije (inovacije). Inoviranje lahko poteka nestrukturirano, poteka lahko klasično, projektno, lahko pa je vitko. Prislov “vitko” poudarja, da inoviranje poteka brez nepotrebnega balasta. Mnogim je poznana “vitka proizvodnja”, proizvodnja s čim manj balasta. Enako “ne-balastno” je lahko tudi inoviranje. 

SREDA je namenjena točno temu - predstavitvi različnih vidikov vitkega inoviranja in izkušenj ob tem. Le zakaj bi morali vse odkriti sami, če pa si lahko pomagamo z izkušnjami oseb, ki so že bili v naši situaciji?

V ČETRTEK in PETEK sta dve ključni podporni delavnici. 

ČETRTEK bo posvečen načinom zajemanja velikih in/ali malih idej in konceptov od različnih deležnikov. To so lahko zaposleni, stranke, partnerji, univerze in inštituti, startupi … Lahko so ideje za male izboljšave, lahko so prebojne ideje. Lahko so usmerjene v interno poslovanje ali pa na trg. Lahko so naključne ideje, ali pa spodbujene, dobro zmoderirane ideje. Vse velike firme potrebujete organiziran in sistematičen pristop k zajemanju idej, predlogov, izboljšav. Slednje bo zelo pomembno v prihodnjih mesecih, ko se bodo na trgih vzpostavljale velike spremembe zaradi pandemije. 

PETEK je namenjen ubijanju idej. Večina idej namreč ni vredna realizacije in to je potrebno čim hitreje prepoznati. Po raziskavah so le 4 od 100-tih večjih idej primerne, da jih na koncu vključimo v redni portfelj rešitev in produktov neke firme. Ne moreš priti le do dobrih rešitev, ne da bi se ukvarjal tudi s slabimi. Niso vse "srečke" dobitne.

Slednje ne izbiramo po všečnosti, po “intuiciji”, glede na avtorja ali z raznimi komisijami. Obstaja precej univerzalen, objektiven, znanstveni pristop k iskanju najprimernejše realizacije ideje. Ključen del le tega sta poslovni model (t.i. Business Model Canvas Plus) ter iterativno testiranje ključnih predpostavk obravnavanega poslovnega modela. Bolj sta ideja ali produkt negotova, bolj je ta pristop nujen in uporaben. In prav vse velike stvari so na začetku zelo negotove. Če je ideja samoumevna, ne potrebujemo zapletati njene realizacije. Samo naredimo. Ne bodo pa male ideje (ambicije) ustvarile veliko vrednosti. Potrebujemo velike.

Bistvo inoviranja so poslovni modeli. Pika.

Ko skombiniramo ČETRTEK in PETEK pridemo do koncepta 10x Innovation: V letu 2021 lahko zajamete in obdelate 5* več idej 2* hitreje.

 


In potem je tu “infrastrukturna” delavnica.

PONEDELJEK je namenjen današnjemu “covid” trenutku, ki se bo v mnogočem ohranjal še dolgo. Večino timov je bilo že pred pandemijo dislociranih (člani so sedeli v različnih pisarnah, na različnih lokacijah, celo v različnih državah). Zaradi dela od doma ste postopno spoznali možnosti in prednosti skupnega in samostojnega konkretnega dela (in ne le sestankovanja) v spletnih delovnih prostorih. Če timi tega danes ne poznate in ne prakticirate, izgubljate tudi več kot 50% svoje potencialne učinkovitosti. Gre za podobne razlike, kot če bi drevo sekal s sekiro, žagal z žago, kaj šele z motorko. 

Ter torek.

TOREK je namenjen spoznavanju čisto pravih slovenskih startupov in njihovih kompetenc, ki jih lahko integriramo v svoja poslovanja, da bomo hitreje tam, kamor se odpravljamo. Ja, najprej moramo vedeti, kam se odpravljamo. Če ne vemo kam gremo, je vseeno kam gremo. Dogodek je brezplačen.


Razdelite si udeležbo tekom Tedna vitkega inoviranja in v prvih dneh februarja naredite skupno refleksijo na slišano in doživeto ter akcijski načrt za prvi kvartal, prve pol leta oz. naslednje leto, ko se potem znova dobimo na Tednu vitkega inoviranja 2022.

Dobrodošli.

 

Ekipa CorpoHub

 

Podporniki
Medijski partner
Dosedanji udeleženci

Copyright © 2019 CorpoHub

Ne spreglejte:

Če se kot podjetje udeležite VSEH PETIH DNI (lahko različne osebe), skupaj zberete 23 kreditnih točk, kar pomeni 20% paketni popust in končno ceno 823,20 EUR + DDV za vseh pet dni.

Vabljeni na Teden vitkega inoviranja.